FAQ

Verwarming

De accumulatiekachels van Thermelec werden nooit gemaakt met asbesthoudende onderdelen. Het is dus mogelijk de kachel zonder problemen of nodige bescherming uit elkaar te halen.

Indien u een toestel van 2000W installeert en deze dient gedurende 1 uur constant te verwarmen, zal u 2000W per uur (2 kWh) verbruiken staat deze maar 30min. te verwarmen dan is dit 1000 W (=2000 W * 0,5 uur). Toch is het verbruik van elektrische verwarming afhankelijk van verschillende factoren: de oppervlakte van uw ruimte, het aantal buitenmuren aangrenzend aan de ruimte, hoeveelheid ramen in de ruimte… Daarnaast is het ook afhankelijk van uw eigen gebruik, een temperatuur instellen van bijvoorbeeld 20°C en 21°C kan namelijk al een groot verschil maken. Daarom is het voor ons moeilijk op voorhand te voorspellen wat u uiteindelijk zal verbruiken.

Om een ruwe schatting te maken worden enkele vuistregels toegepast. Wenst u echter een exacte berekening van uw warmteverliezen, dan vragen wij u om ons het grondplan van uw woning te bezorgen zodat wij hiervoor een gedetailleerde berekening kunnen maken.

Goed geïsoleerde woning Slecht geïsoleerde woning
Accumulatieverwarming 80 W/m³ 100 W/m³
Directe verwarming 40 W/m³ 50 W/m³
Infraroodverwarming 30 W/m³ 40 W/m³

Accumulatieverwarming kan zowel in een kachel als in de vloer voorkomen. Beiden laden ’s nachts op en geven hun warmte overdag op, dit kan door een ventilator bij accumlatiekachels of via straling bij vloerverwarming. Dit type verwarming werd voornamelijk geïnstalleerd omdat er kon gebruik gemaakt worden van het exclusief nachttarief om op te laden. De verschillende types accumulatieverwarming die wij aanbieden kan u hier terugvinden.

Bij directe verwarming wordt de warmte direct aan de ruimte afgegeven. Hierdoor is dit type van verwarming flexibeler dan accumulatieverwarming, u zet uw toestel aan wanneer u het nodig heeft en het verwarmt onmiddellijk de ruimte. Er zijn verschillende types directe verwarming die u hier kan terugvinden.

Bent u particulier? Contacteer dan eerst uw installateur. Weet u niet wie de installateur van uw toestellen is of is deze niet meer actief, stuur dan een mailtje met uw adres en wij kijken voor een andere installateur bij u in de buurt.

Bent u installateur? Volg de stappen in volgende documenten (deze procedures zijn enkel geldig voor accumulatiekachels aangekocht via Thermelec, voor andere merken neemt u best contact op met de desbetreffende producent).

Accumulatiekachel zonder printplaat:
Accumulatiekachel met printplaat:

Vindt u niet wat het probleem is? U kan ons telefonisch bereiken op 09/228.32.31 of per mail info@thermelec.be.

Om u vlot te kunnen verder helpen, vragen wij u het typenummer van uw accumulatiekachel bij de hand te hebben of door te sturen. Is deze niet meer zichtbaar of kan u deze niet terugvinden: aan de hand van een foto van de kachel kunnen wij u eventueel ook verder helpen.

Doordat het nachttarief geleidelijk verdwijnt, zal het voordeel van verwarmen met een accumulatiekachel geleidelijk aan afnemen. Het vervangen van een oude kachel naar een nieuwe heeft als enige voordeel dat de warmte langer vastgehouden blijft door de nieuwe isolatie. Het geïnstalleerde vermogen blijft echter hetzelfde waardoor de kachel niet minder zal verbruiken.

Accumulatiekachels kunnen vervangen worden door directe verwarming. Deze manier van verwarmen gebeurt via het dag/nachttarief, de toestellen zijn hierdoor ook beter regelbaar aangezien deze kunnen aan- en uitgezet worden wanneer u het nodig heeft. Daarnaast kan deze manier van verwarmen ook makkelijk gecombineerd worden met zonnepanelen en een batterijsysteem.

Tot eind 2020 was er een korting van 78% op de distributienettarieven voorzien voor de huishoudens met exclusief nachttarief. In 2021 was dit nog 70% en de daaropvolgende jaren blijft de korting met 10 procentpunten afnemen. Dit wil zeggen dat vanaf 2028 het voordeel van het exclusief nachttarief helemaal zal verdwijnen.

Wenst u nog meer informatie? Bekijk dan ook: Aanpassing exclusief nachttarief

Het capaciteitstarief heeft betrekking op de netkosten: de kosten voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van de elektriciteitsnetten en het vervoer van elektriciteit. In de toekomst worden deze niet meer bepaald op basis van je totaalverbruik, maar berekend op basis van je piekverbruik. Het capacaciteitstarief werd ingevoerd om u aan te zetten uw elektriciteitsverbruik te spreiden over de dag en niet alle grote verbruikers (warmtepomp, oplading elektrische wagen, wasmachine, oven…) tegelijkertijd te laten werken. Hoe het capaciteitstarief exact zal berekend worden, kan u terugvinden in onderstaand filmpje:

Ventilatie

Neem een kijkje op onze pagina Waarom ventileren? en kom meer te weten waarom ventileren belangrijk is.

Sinds 2006 heeft de Vlaamse overheid besloten een ventilatiesysteem te verplichten in alle nieuwbouwwoningen en bij grote renovaties. Het is verplicht een ventilatiesysteem te voorzien waar 3,6 m³/u  lucht per vierkante meter vloeroppervlak wordt aan- of afgevoerd. Bij een kleine renovatie, zoals het vervangen van de keuken of badkamer, is een ventilatiesysteem niet verplicht, maar kan dit natuurlijk nooit kwaad. Meer informatie hierover kan u hier terugvinden.

Indien uw ventilatie-unit ongewenst op hoge snelheid draait kan één van de onderstaande punten de oorzaak zijn:

  • De interne vochtigheidssensor detecteert een hoge vochtigheid in uw woning (mogelijk door te koken, douchen…)

In sommige van onze units is een interne vochtigheidssensor verwerkt om de unit automatisch op een hogere snelheid te laten draaien bij de detectie van een bepaald percentage aan vochtigheid. Het is mogelijk deze functie te deactiveren of de drempelwaarde te verhogen, dit kan enkel gebeuren aan de hand van de AURA-T (via app) of AURASTAT. Heeft u deze niet ter beschikking dan neemt u best contact op met uw installateur.

  • De summerboost staat aan

De summerboost is een functie dat actief is wanneer de bypass gesloten is, dit gebeurt wanneer de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur zodat de koelere buitenlucht niet door de warmtewisselaar passeert en dus niet opwarmt door de warmere binnenlucht. De ventilatoren gaan in summerboost naar een hogere snelheid zodanig dat er een snellere luchtverversing is met de koelere lucht van buiten. Het is mogelijk deze functie te deactiveren of de snelheid te verminderen, dit kan enkel gebeuren aan de hand van de AURA-T (via app) of AURASTAT. Heeft u deze niet ter beschikking dan neemt u best contact op met uw installateur.

Om een zo goed mogelijk prestatie van uw ventilatietoestel te garanderen dienen de filters jaarlijks vervangen te worden. Na 6 maanden kunnen de filters echter wel al eens gecontroleerd worden en eventueel gestofzuigd worden.

Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) stelde volgende tabel op om een richtlijn te geven voor het onderhoud/vervanging van de componenten van een ventilatiesysteem:

Componenten van de het ventilatiesysteem

Inspectie

Reiniging

Vervanging

Filters

1 maand

3 maanden

1 jaar

Luchttoevoeropeningen

3 maanden

1 jaar

Warmtewisselaar

1 jaar

3 jaren

Ventilatoren

1 jaar

3 jaren

Stijve kanalen

3 jaren

9 jaren*

Flexibele kanalen

3 jaren

9 jaren

Ventielen

3 maanden

1 jaar

*Uit ervaring weten we dat deze periode te lang is, een reiniging is gemiddeld na 3 à 4 jaar aangewezen.

Actief koelen met een ventilatiesysteem is niet mogelijk: het geleverde debiet van een ventilatiesysteem is nooit voldoende om uw woning actief te koelen. Het is echter wel mogelijk met een ventilatiesysteem D om passief te koelen aan de hand van de bypass. Wanneer de temperatuur buiten lager is dan de temperatuur binnen, gaat de bypass sluiten. Hierdoor wordt de koelere buitenlucht niet langs de warmtewisselaar gestuurd, maar rechtstreeks in de ruimtes geblazen. Wanneer men hier optimaal gebruik van wil maken, raden we aan de groep in deze periode op een hogere snelheid te laten draaien.

Door gebruik te maken van een ventilatiesysteem is het mogelijk dat de toegevoerde lucht droger is. Dit komt omdat het vochtgehalte doorheen de warmtewisselaar deels verloren gaat. Dit is op te lossen door de warmtewisselaar te vervangen door een enthalpiewisselaar, deze zorgt niet enkel voor warmteterugwinning, maar ook voor vochtterugwinning. Een goedkopere oplossing is een luchtbevochtiger te plaatsen in de ruimtes.

Niet gevonden wat u zocht?

Neem contact met ons op en wij helpen u zo snel mogelijk verder.